no 19,  Seerp van Galamawei 8

 

NB de toestand rond 2009 wordt beschreven.

In 1877 gaven Andle Dirks Palsma en Albertje Sybrens Schuurmans de opdracht tot de bouw van deze villa aan J.K. Boorsma uit Mantgum en K.R. Sybrandy uit Wirdum. Palsma was een rentenierende boer (no 19).

    
Een heel deftig herenhuis voor een rentenierend boerenechtpaar (Palsma-Schuurmans) De gracht is na een verdrinking gedempt. Hetzelfde geschiedde toen dat bij de dobbe gebeurde [scan van een foto 1930].

J.K. Boorsma was architekt en bouwer van de Mantgumer toren. K.R. Sybrandy was bouwer van de pastorie in Wirdum. De raamomlijstingen en de indeling van het raam van de kajuit zijn identiek.

   
Pastorie te Wirdum (Frl) [internet].
    
Links: SvG 8 1900 [scan van een prentbriefkaart van mijn overgrootmoeder in Oosterlittens]. Rechts: eerste steen [scan van een eigen foto 1998].

Dit is een van de weinige huizen die van binnen vrijwel geheel in oorspronkelijke staat verkeert. Links van de gang bevindt zich de woonkamer met  daarachter een boudoir voor de dames en een rookkamer voor de heren. Onder deze laatste kamers is de kelder. Boven bevindt zich de droogzolder. Rechts van de gang is de salon met daarachter de dienstruimten. Boven bevinden zich de turfzolder, een kast in de schoorsteen boven de schouw van de keuken voor het roken van vleeswaren en een meidenkamertje. Naast het huis staat een koetshuis met paardenstalling.
Het is een rijk gebouwd huis. Zo hebben de zijgevels dezelfde versieringen als de voorgevel. De roosters in deuren van de hoofdingang zijn verschillend. Op de n zit het hoofd van een vrouw en op de andere dat van een man!


Tekening architekt Godijk 1940, vr de verbouwing in tween.

De stenen kajuit is in 1940 vervangen door een van hout. Het daarbij behorende balkon is in 1986 vervangen door een balkon afkomstig van de voormalige directeurswoning van de distilleerderij Hooghoudt in Groningen.


[scan van een eigen foto 1998].

De stenen kajuit is in 2010 herplaatst. In de tuin staan twee monumentale bomen. Een eik (voor het noorden op de klei bijzonder) en een wit bloeiende kastanje.
Het gietijzeren hek stond vroeger op een dam in de gracht. De gracht is gedempt ten behoeve van de verbreding van de Seerp van Galamawei.

    
Het huis is na de tweede wereldoorlog enkele jaren in tween bewoond geweest. Nu is het vrijwel weer teruggebracht in originele staat. De schuur is nu n ruimte, terwijl het voorste gedeelte oorspronkelijk een wagenhuis was (met een nu nog bestaand hske!) en achter de stalling voor n of meer paarden en enkele koeien [scan van een eigen foto 1998].
         
Hoofddeur. Het hout in de gang was oorspronkelijk zwart geschilderd met gouden randjes, net zoals het orgel in de kerk [scan van een eigen foto 2000].
    

Hal [scan van een eigen foto 2000].
         
Woonkamer (Z-W). De vensterbanken van deze kamer en de voorkamer zijn niet recht maar waaieren uit naar de zijkanten. Zij bieden plaats voor een kussen. Dit is eveneens zo bij SvG 13. [scan van een eigen foto 2000].

Schoorsteenmantel in de keuken met op zolder een rookkast [scan van een eigen foto 2000].
         
V.l.n.r.: deur aan het einde van de hoofdgang, salon (Z-O), zijingang [scan van een eigen foto 2000].
     

Kelder. Links: vliegenkast voor schotels zonder deksel. Rechts: voorraadkasten voor fruit, groenten en aardappelen. Onder: stenen bank waar men vroeger de melk in grote koperen bakken bewaarde net als op een boerderij [eigen digitale foto 2003].
 

                     (kuierke)    

Eerdere Home Volgende