- Klikt U in te tekst op een naam, dan gaat U naar de bijbehorende genealogie
- Een genealogie is alleen maar ter verklaring van bepaalde zaken, niet alle broers en zusters genoemd
- Je zou eigenlijk van beneden naar boven moeten lezen, de personen die in de tekst voorkomen zijn gelinkt in een geel vlak
- Opmerkingen en foto's zijn van harte welkom. Als iemand zijn/haar foto er niet op staat heb ik hem niet (rjhbrink@hotmail.com)
- Keer terug naar een vorige pagina met de back-toets van Uw browser
- [... ... ...] = de bron van een foto
 
Register Home
               

Nicolaas Bloembergen [1920- ] (bijbehorende stamboom)

 

Bloembergen begon in 1938 aan zijn studie natuurkunde in Utrecht. Toen de tweede wereldoorlog begon veranderde het studentleven drastisch. Bloembergen zijn professor werd door de Duitsers verwijderd van de universiteit waardoor Bloembergen zijn examen moest halen door zelfstudie en de weinige colleges die nog geboden werden.

Het was ook geen verassing dat Bloembergen direct na de bevrijding vertrok naar de Verenigde Staten. Waar kon hij immers in het vernielde Nederland promotieonderzoek doen? Hij werkte in Harvard en keerde terug naar Leiden om zijn proefschrift te schrijven over Nuclear Magnetic Relaxations, een standaard werk dat nog vele malen herdrukt zou worden.

Bloembergens destijds revolutionaire NMR-systemen zijn nu volop in gebruik in de geneeskunde voor het bekijken van inwendige organen en weefsels.

Later in zijn leven ging Bloembergen terug naar de Verenigde Staten waar hij laser en maser bestudeerde. Voor dit onderzoek heeft hij in 1981 de Nobelprijs gekregen samen met zijn collega Arthur Schwalow en de Zweed Kai Siegbahn: ' Eigenlijk hebben we iets heel eenvoudigs gedaan', meende hij later. 'We namen een standaard optica leerboek en stelden bij elke paragraaf de vraag wat er zou gebeuren als de intensiteit zeer hoog werd. We wisten bijna zeker dat we in dat domein een heel nieuw soort natuurkunde moesten tegenkomen' (UU, de Volkskrant, 24 november 1990).

 

Wikipedia

Interview