- Klikt U in te tekst op een naam, dan gaat U naar de bijbehorende genealogie
- Een genealogie is alleen maar ter verklaring van bepaalde zaken, niet alle broers en zusters genoemd
- Je zou eigenlijk van beneden naar boven moeten lezen, de personen die in de tekst voorkomen zijn gelinkt in een geel vlak
- Opmerkingen en foto's zijn van harte welkom. Als iemand zijn/haar foto er niet op staat heb ik hem niet (rjhbrink@hotmail.com)
- Keer terug naar een vorige pagina met de back-toets van Uw browser
- [... ... ...] = de bron van een foto
 
Register Home
               

Klaas Bouman [1867-1917] (bijbehorende stamboom)

 

    
Christina Vleisman (1869) en Klaas Bouman (1867). Hij en zijn nakomelingen schreven Bouman zonder 'w' [Jur Wibbens]

Klaas Bouman huwde Christina Vleisman in 1892. Beide kwamen uit Groningen en beide vaders waren veehouder.
Hij wordt reeds bij zijn huwelijk en later over het algemeen rijtuigmaker genoemd. Een enkele keer rijtuigfabrikant, rijtuighandelaar, wagenmaker of wagenknecht.

In 1900 was het adres van de rijtuigmaker, Nieuwe Kerkhof 8. Nu restaurant 'De Stalhouderij'. Vermoedelijk had hij zijn bedrijf daar vanaf zijn huwelijk.

     [internet]

In 1904 en 1906 wordt hij genoemd aan de Korenstraat 4. Deze straat ligt in het verlengde van het.Nieuwe Kerkhof zz. Voordat hij daar kwam was daar ook een rijtuigmaker.

Na 1910 begon hij zijn rijtuighandel in de Bessenstraat. Een nieuwe straat tussen de Moesstraat en de Noorderstationsstraat. De bovenwoning werd verhuurd. Zelf woonde hij in een pand op de hoek van de Tuinbouwstraat en de Nieuwe Ebbinge.
De Bessenstraatstraat is verdwenen toen drukkerij Wolters daar, twee jaar na het overlijden van Klaas, een bedrijventerrein begon.


Hoek Tuinbouwstraat-Nieuwe Ebbinge in Groningen, Tuinbouwstraat 2, hier zijn de kinderen opgegroeid
[RJHB54]

Klaas won verschillende prijzen voor zijn ontwerpen. Christina hield zich bezig met de 'opsmuk'. Eén rijtuig is er nog en staat in het Rijtuigmuseum in Leek. Het betreft een sulky, die aan het museum geschonken werd door P. Schilhorn van Veen van de Boukemaheerd in Uithuizen. Op een opgeschroefd etiket staat 'K. BOUMAN  RYTUIGMAKER GRONINGEN'. De levering betrof een familielid, want de moeder van Dirk Wibbens (1907) was een Schilhorn van Veen, Dirk was getrouwd met een dochter van Klaas Bouman, Petronella Bouman (1910) en hij kwam ook uit Uithuizen. Het verband is toevallig.

    
Links: de sulky in 1989 in het Rijtuigmuseum met staande Petronella Wibbens-Bouman (1910), dochter van de maker [Jur Wibbens], rechts: naamplaatje achterop de sulky [RJHBrink 2013]

Toen de Fa. Fongers zich naast de productie van fietsen rond 1916 ook wilde richten op de productie van auto's namen zij voor de carosseriebouw contact op met Klaas Bouman met de vraag of hij daar ook aan mee zou willen werken. Aanvankelijk zou je zeggen: 'wat raar, een rijtuigfabrikant bij auto's', maar veel verschil tussen auto's en koetsen was er in het begin niet. Eigenlijk was een auto net een koets, maar dan met een motor. Hoe het precies afgelopen is weet ik niet. De productie van auto's bij Fongers is nooit echt van de grond gekomen. Zij verhandelden voornamelijk geïmporteerde auto's.


Het bedrijf was begonnen in een smederij aan het Nieuwe-Kerhof, maar in 1894 werd een Fa. opgericht en betrok men een pand aan de Hereweg. Van het hoofdgebouw resten nu alleen nog de toren en het gebouw met de trapgevel. De rest en het enorme bedrijfshallen complex zijn in de jaren 70 van de vorige eeuw afgebroken. Aan de overzijde van de weg was een automobielen-salon, later garage [internet]


Eén van de eerste automobielen bij Fongers [internet]

Klaas was een harde werker. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat was hij bezig. De nieuwe wetgeving op zijn terrein kon hem niet bekoren, dat hij besloot dien ten gevolge te stoppen. Dat was nog voor zijn vroegtijdige dood. Hij zou reeds overlijden toen hij 50 was.

Of niet? Negen jaar na zijn dood treffen we dit affiche aan:

 Deel affiche [internet]. Van de autohandel in Soerabaja is niets bekend

Men zegt wel dat er van Klaas nog een paar bouwwerken in Groningen staan, maar dat is niet zo. Vermoedelijk verwart men hem met gemeente-architekt S.J. Bouma [1899-1959]. Van de laatste zijn er nog een aantal karakteristieke gebouwen.


Grafsteen voor Klaas Bouman (1867) en Christina Vleisman (1869) en hun één-jarige dochter Martina Bouman (1896) op de Noorderbegraafplaats in Groningen. De geboortedatum van Klaas Bouman moet zijn 16 maart 1867 en van Christina Vleisman 9 october 1869 [RJHB54]

 

Over de familie Bouman